Första valdebatten full av löften – men var är finansieringen?

I söndags hölls den första riktiga lokala partiledardebatten inför kommunvalet i Västerås. Alla partier dök upp utom SD (dom var inbjudna). Alla utom C skickade också sina förstanamn på kommunlistorna.

Det var en välorganiserad och trevlig debatt som spände över många områden, och det var väldigt mycket publik (över 100 personer i lokalen). Många av partierna vill göra mycket. För att inte säga allt. Från nuvarande majoritetens håll (S-MP-C-KD) kan noteras att S och MP äntligen erkänner att skolan och äldreomsorgen i kommunen inte fungerar bra. (KD envisas däremot med att äldreomsorgen håller hög kvalitet redan nu och går till angrepp mot alla partier som “svartmålar” den och hävdar motsatsen.) Det är givetvis bra att S och MP äntligen håller med L om att kommunen inte skött grundskola och äldreomsorg särskilt bra de senaste åren. Men frågan är hur trovärdigt det är att S och MP ska kunna fixa detta? De har trots allt styrt Västerås i åtta år nu, och de har haft rikligt med tillfällen att prioritera annorlunda under de år som gått….

Ska man säga något negativt om debatten så var det att att utfrågaren aldrig undrade hur alla fagra löften skulle finansieras. Hade han gjort det hade han märkt att S och MP (och även flera andra partier) ju sedan åtta år driver en politik där flygplatssatsningar och stora utökningar av badutgifterna alltid gått före behoven inom skola och äldreomsorg. S och V var tydliga med att de inte utesluter höjd kommunalskatt (det är ju alltid ett kortsiktigt sätt att lösa alla problem – som att kissa i byxan för att bli varm). Övriga partier har dock en del att fundera över när de lovar allt till alla utan skattehöjningar och utan neddragningar någonstans.

Från L är vi tydliga. Upprioritering av skola och äldreomsorg får ske på flygplatsstödens och den ohämmade badutbyggnadens bekostnad.

Jesper Brandberg (L)
Kommunalrådskandidat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *