Skattestött företag värnar flygplats och löjligt låga avgifter

Det har skrivits mycket osakligt snömos om Västerås flygplats av dess supporterskara. Men frågan är om inte Ulf Gelbergs insändare den 9/6 tar priset.

Enligt flera oberoende granskningar har Västerås kommun bränt drygt 500 miljoner kronor på flygplatsen sedan 2001. Bara den senaste mandatperioden har cirka 150 miljoner gått förlorade. Ändå påstår Ulf Gelberg att flygplatsen är en “bra affär”.

Det enda konkreta “bevis” som Gelberg har för sin tes är att Västerås Flygfastigheter AB gått med ca 6 miljoner i vinst under ett antal år. Jag sitter själv i styrelsen för detta bolag. Jag kan upplysa Gelberg om att hela denna vinst, och mer därtill, kommer från bolagets verksamhet på Hamre. Där har vi hyrt ut lokaler till bilprovning och annan verksamhet som inte har ett enda dugg med flyg att göra. Den verksamhet som bolaget har på Hässlö har alltid gått med förluster. Och det fortsätter den att göra. (Det hade varit lätt för Gelberg att kolla upp fakta kring detta om Gelberg velat!)

Ulf Gelberg är chef för ett av de många utbildningsföretag som använder Västerås flygplats. Dessa företag, varav flertalet är privata och vinstdrivande, borde snarast börja betala vad det faktiskt kostar att använda den kommunala flygplatsen. Idag är deras avgifter löjligt låga, men om jag får bestämma i framtiden så är tiden när de fritt kunnat mjölka skattebetalarna på subventioner snart förbi.

Att flygföretagens anställda och elever bor i Västerås, och spenderar pengar här, är absolut inget argument för fortsatta skattesubventioner! De allra flesta privata företag som finns i Västerås har anställda och kunder här, som bor och spenderar pengar. De får inga mångmiljonstöd från kommunen för det! Kommunens skattepengar behövs bättre på helt andra ställen.

Jesper Brandberg (L)
kommunalrådskandidat

Svar på Ulf Gelbergs insändare den 9 juni, publicerad i VLT den 12 juni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *