Naturligt att mitt engagemang börjar där jag bor och har mina rötter.

Utdrag ur en längre intervju med mig som kommer att publiceras längre fram.

Valet 2018 närmar sig med stormsteg.
För Jesper Brandberg är det mycket att göra just nu. Den 17 februari slog Liberalerna i Västerås, på sitt årsmöte, fast att han ska vara nummer 1 på listan i det kommunala valet. Det innebär, förutom partiets egna kampanj, att en personvalskampanj ska genomföras också. Och det är väl där någonstans den här intervjun tar sin början.

– Jag har konstaterat att vi är en hel del politiker som är aktiva här i stan, och det gäller väl överallt, som folk i allmänhet känner till vid namn. Men jag tror att det stannar där. De känner oss vid några få åsikter, oftast de mest skarpa debatterna i media, och har nog ingen större koll på vilka vi egentligen är. Vad vi brinner för. Var vi kommer ifrån, och varför vi valt att ägna oss åt den lokala politiken här i Västerås, säger Brandberg.

– Hur ska jag kunna begära att människor som inte vet speciellt mycket om mig lägger sin röst på mig? En röst på mig är ett stort förtroende, och jag vill att de ska veta vad och vem det är de röstar på. Därför vill jag berätta det, så mycket det nu går och folk orkar läsa.

Okej, då börjar vi från början. Är du uppväxt här i Västerås?

– Nja, i Tillberga en mil norr om Västerås. Där bodde jag mina 18 första år. Efter studenten flyttade jag till Stockholm.

* Varför hamnade du där?

– På grund av studier, jag sökte in till Handelshögskolan där jag gjorde 4,5 år och utbildade mig till civilekonom. Parallellt läste jag filosofi och litteraturvetenskap på universitetet.

* Hur var det att lämna Västerås för huvudstaden?

– Jag hade i flera år siktat på att gå på Handels. Det var skönt att få flytta hemifrån och bli vuxen på riktigt efter studenten. Sen är det alltid speciellt att komma ny till en stad där man inte känner någon. De första månaderna innan man hade träffat nya kompisar var förstås ensamma, men jag tror att det är en nyttig erfarenhet att ha flyttat till en ny miljö där man inte känner någon och lite får börja om. Bygga upp en ny bekantskapskrets 

* Hur hade  du råd med bostad i Stockholm som 18-åring? Det är ju ett stort problem för många i dag, och en fråga du själv drivit som politiker. Bodde du långt utanför centrum?

– Nej, jag bodde mitt i stan nära skolan. Först hyrde jag en lägenhet och efter något år köpte jag min första egna. Jag hade råd med det eftersom jag jobbade mycket extra på kvällar och helger, både innan jag flyttade men även under mina första år i Stockholm.

* Vad jobbade du med?

– Jag jobbade på VLT-sporten som reporter mellan jag var 15-22 år.

* Hur har ditt yrkesliv sett ut sedan du gick ut Handelshögskolan?

– Direkt efter Handels fick jag anställning som trainee på ABB. Sedan var jag på ABB i åtta år, med undantag för en kort utflykt till Seco Tools. På ABB hade jag flera olika roller. Jag var: produktionsledare, controller och så småningom affärsenhetschef.

– Efter ABB fick jag möjligheten att bli delägare och operativ chef i ett företag som heter Textilia. Det är den rollen jag är tjänstledig från i dag.

* Delägare? Så du har provat livet som egenföretagare också?

– Ja, det har jag verkligen. Dels drev jag och min bästa vän under många år ett fastighetsbolag. Det har vi nu sålt och i stället är vi sedan några år delägare i två mindre industribolag.

* Tillbaka till rötterna från Tillberga, hur ser din familj ut?

– Jag lever tillsammans med min sambo Elin i centrala Västerås. Här har jag också två syskon och fyra små syskonbarn, samt föräldrar och mormor och morfar. Merparten av dem, med undantag av min bror, bor faktiskt kvar i Tillberga.

* Förutom närmaste familjen, vilka personer har påverkat dig mest i livet tycker du?

– Både min farfar och farmor, som tyvärr inte finns i livet längre, har varit viktiga. Farmor för att hon introducerade mig till historia och konst. Farfar för att han spelade en väldigt viktig roll under tonårstiden med mycket funderingar kring existensiella och filosofiska frågor.

– En annan viktig person för mig är Bernt Jangendahl, min mentor från tiden på VLT. Han lärde mig skriva och fanns där för mig som en vän och ett bollplank under de viktiga formativa åren mellan 15 och 20.

När bilden av Jesper Brandberg och hans bakgrund börjat klarna något är det så dags att prata politik.

* Opposition eller majoritet, vad föredrar du?

– Ja, många tror ju att jag älskar att sitta i opposition och gnälla. Sanningen är att jag hatar att sitta i opposition. Jag har min bakgrund i näringslivet. Jag har jobbat som chef i tio år, jag gillar att bestämma och vill sitta i majoritet.

* Lokalt eller nationellt fokus?

– Jag känner så här, all politik är lokal. Om man inte ens orkar bryr sig om det som är nära där man lever och bor, så bryr man sig inte om så mycket i världen över huvudtaget. För mig är det naturligt att börja mitt engagemang där jag bor och har mina rötter.

* Har du ambitionen att verka nationellt längre fram?

– Om möjligheten ges, ja.

* Som politiker uppfattar nog många dig som en person som ofta tar konflikter och tydligt markerar vad du tycker är rätt och fel. Håller du med om den jämförelsen?

– Ja, det gör jag så tillvida att jag inte är konflikträdd eller har problem med att tala om vad jag tycker är rätt och fel. Det som dock inte kommer fram är att jag också undviker en hel del konflikter. Det finns så mycket som är fel i kommunen och jag måste prioritera vad jag lägger min tid på.

* Att säga sin åsikt även om det innebär en konflikt, har du alltid gjort det?

– Till viss del har jag nog alltid varit så, men jag tror att den sidan av mig växte under åren jag jobbade extra som journalist. Där blev jag mer konfrontativ.

* Kan det skapa problem för dig privat?

– Det skapar absolut konflikter, men jag vill inte kalla det problem. Jag ser det i stället som ett stort problem att många är så konflikträdda och inte hanterar de konflikter som finns, utan sopar dem under mattan.

* När i livet insåg du att du ville ägna dig åt politik?

– Jag har alltid varit samhällsintresserad, men gick med i ett parti första gången när jag var 27 år. Det är ju väldigt sent. Men då kände jag att jag ville göra en ideell insats för samhället och jag ville även bli nämndeman i tingsrätten.

* Åtta år senare står du högst upp på Liberalernas lista till kommunfullmäktige i Västerås. Har det varit målet länge?

– Nej, jag har haft min huvudsakliga sysselsättning inom näringslivet tidigare. Politiken har varit en viktig sak, men något jag gjort på min fritid. Det ändrades när min företrädare Ragnhild Källberg hastigt gick bort hösten 2015. Då ställdes jag inför ett val, att kunna hoppa på här med att vara oppositionsråd.

* Var det ett enkelt val?

– Nej, det var det inte. I 1,5 år dubblade jag med mitt vanliga jobb på 100% – samt oppositionsråd. Det var väldigt slitsamt med långa dagar, så på det sättet var det verkligen inte enkelt.

– Men våren 2017 bestämde jag mig för att ta tjänstledigt från mitt arbete och ägna mig helt åt politiken. Jag kände att jag ville ge det här en ordentligt chans.

* Bortom alla rubriker i lokaltidningen, där du ofta figurerar, vad brinner Jesper Brandberg för?

– Jag brinner för frågor om mänskliga rättigheter och värnandet av individers personliga integritet. Jag brinner också för konstitutionella frågor som har att göra med yttrandefrihet och demokrati.

* Hur skulle du beskriva din politik?

– Att vara positiv till marknadsekonomi och konkurrens, men ändå värna socialt ansvarstagande och ett välfärdssamhälle. Konkret här i Västerås stad innebär det att jag står för en omprioritering av resurser till välfärdens kärna (skola och äldreomsorg) och bort från verksamheter i det kommunala uppdragets utkant, t.ex flygplats, kraftigt utbyggd badverksamhet och nya kommunala huvudkontor.

* Vilken av dina politiska gärningar är du mest stolt över?

– Att jag medverkade till att höja bostadsbyggnationen i Västerås kraftigt. Från cirka 500 nya bostäder per år till över 1 000 nya per år.

* Och något du ångrar?

– Att jag ibland har gått för hårt fram och gjort människor ledsna i onödan. Jag kan ibland reflektera över att jag hade kunnat uppnå samma mål med något mildare metoder än de jag faktiskt valde att använda. Det är något jag försöker bli bättre på.

* Varför ska man rösta på dig i september?

– Om man tycker att skola och äldreomsorg är viktigare än subventionerade flygresor och toksatsningar på nya kommunala huvudkontor – då är jag ett bra val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *