Halvsanningar från Västeråsmajoriteten ökar politikerförakt

Majoritetspartierna i Västerås (S-MP-C-KD) skriver i VLT 17/5, i en artikel riktad till mig, att de inte lägger miljonbelopp på vuxna flyktingar som inte har asylskäl. De påstår i raljanta ordvändningar att jag är virrig och de skriver att Västerås “fick 3 miljoner kronor från staten för att bekosta boendet för cirka 46 ensamkommande barn som fyllde 18 år 2017”.

Jag blir ledsen när jag läser denna artikel från majoriteten, eftersom artikeln så uppenbart använder sig av glidande halvsanningar och därigenom troligtvis ökar ett redan kraftigt politikerförakt.

Västerås stad fick visserligen tre miljoner kronor av staten. Men dessa pengar var inte alls öronmärkta! Många kommuner har valt att använda pengarna på ett helt annat sätt, och detta vet majoriteten i Västerås mycket väl. Ändå använder man formuleringen “fick 3 miljoner kronor från staten för att bekosta boendet för cirka 46 ensamkommande barn”, vilket självklart missleder de flesta läsare att tro att pengarna var just öronmärkta.

Att med halvsanningar missleda allmänheten är ett säkert sätt att urholka respekten för politiker och därmed för demokratin. Det är tråkigt att S-MP-C-KD tar till dessa metoder för att rättfärdiga sina kommunalpolitiska vägval.

Det hade varit mera hedervärt om majoriteten stått upp för sitt lokala beslut att spendera många miljoner på boende för flyktingar som fyllt 18 år, och som enligt Migrationsverket saknar asylskäl. De flesta kommuner i Sverige har valt att använda pengarna från staten på helt andra sätt. Från Liberalernas sida tycker vi det är rimligt att vuxna som inte har uppehållstillstånd bor på Migrationsverkets anläggningar under tiden de driver eventuella rättsprocesser kring sina asylbeslut. Det finns betydligt bättre sätt att bidra till integrationen i Västerås än att lägga mångmiljonbelopp på boendestöd för denna grupp, som enligt gällande lagstiftning är statens (dvs Migrationsverkets) ansvar.

I slutet av januari 2018, efter att individ- och familjenämndens enorma underskott blivit känt, tog majoriteten dessutom beslutet att förlänga stödprogrammet från 2017 och spädde därigenom på ett redan stort ekonomiskt underskott med ytterligare flera miljoner. Detta faktum väljer majoriteten att inte alls nämna i sin text. Istället låtsas man som att olika delar i nämndens ekonomi inte hänger ihop, dvs att våra resurser inom andra områden inte påverkas av miljonsatsningen på vuxna utan asylskäl. Detta är givetvis inte sant. Nämndens ekonomi är en helhet. En satsning på ett ställe innebär med nödvändighet mindre resurser till annat.

Jesper Brandberg (L)
kommunalrådskandidat

Debattartikel publicerad i VLT den 27 maj 2018

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *